sunnuntai 8. helmikuuta 2015

Miksi tämä blogi?


Sairastin viime vuonna imusolmukesyövän ja pelastuin. Sain jatkoajan elämääni. Olen jo varttunut mies. Meillä on vaimoni kanssa lapsia, jotka ovat lentäneet pesästä, ja lastenlapsia.

Nyt tuntuu tärkeältä viettää aikaa lasten, lastenlasten ja ystävien kanssa sekä tehdä mielekkäitä asioita. Olen vielä työelämässä, joten se vie leijonanosan ajasta, joka minulla on käytettävissä mielekkäisiin asioihin. Muutaman vuoden kuluessa olen jättänyt työni ja toivottavasti olen yhä kohtuullisen terve.

Kannan murhetta maailman tilasta. Kun katson kauas, vääjäämättömin huoli on ilmastomuutos. Vaikka sen torjumiseksi on kaikenlaisia hankkeita, vakaa käsitykseni on, että tämä kaikki on aivan liian vähän. Soisin, että tulevaisuuden lapset saisivat syntyä maailmaan, joka ei ole peruuttamattomasti pilattu.

Me kansalaiset voimme piiloutua valtion selän taakse ja ajatella, että hoitakoon valtiojohto homman muiden valtioiden kanssa. Samoin valtiojohto voi kyyristyä kansalaisten varjoon ja keskittyä sellaiseen, millä saa ääniä. Ei tunnu ilmastomuutoksen torjuminen edistyvän.

Voimme myös ajatella, että on ratkaisevaa, mitä Kiina ja USA tekevät. Suomen tekemisillä ei ole mitään merkitystä kokonaisuudessa. Noin voi kätevästi haudata asian mielestään. Minusta asian voi myös mieltää siten, että mitä yksityinen suomalainen, kiinalainen ja amerikkalainen voi tehdä asian hyväksi. Mitä ne valtiot ovat? Ihmisiä täällä maapallolla asuu.

En aio kieltäytyä lentämisestä, vaikka tiedän sen olevan ympäristölle vahingoksi. Olemme tosin olleet vaimoni kanssa ilman autoa 20 vuotta, mutta se ei merkitse paljoakaan. Ei ole epidemiaa näkynyt. Nyt meillä on yhteiskäyttöauto poikani perheen kanssa. Poikaani autottomuuskautemme on kannustanut, mikä oli mukava kuulla.

Minulla on kauppatieteellinen tutkinto ja tiedän, että me ihmiset kärsimme siitä, että koemme asioittemme olevan huonommin kuin naapureillamme. Ihminen voi olla kohtuullisen onnellinen alemmallakin elintasolla, jos se koskee muitakin. Yksityisautoilu ja lentäminen ovat pahimpien saastuttajien joukossa. En usko, että voisi syntyä vapaaehtoista epidemiaa noista luopumisessa.

Me voimme kuitenkin vaatia tarjolle ilmastolle ystävällisiä liikkumisen muotoja ja valita niitä. Miksi ei rakenneta paljon ja pian todella nopeita junia korvaamaan lentokoneita? Miksi autot käyttävät yhä fossiilisia polttoaineita? Nämä ovat vain esimerkkejä.

Olen perustanut Facebook -ryhmän Tulevaisuuden lapsien puolesta. Jos olet Facebookissa, pääset ryhmään tästä. Ryhmään voi liittyä jäseneksi. Jäsenyys ei sido mihinkään. Se on vain merkki siitä, että olet samoilla linjoilla. Jäsenmaksuja ei ole.

Idea on siinä, että jos sivustoon saadaan esimerkiksi 100.000 jäsentä, syntyy kaikupohjaa esittää eri tahoille ympäristöystävällisiä ehdotuksia. Ovet aukeavat helpommin. Jos vastaanotto on nuiva, asiasta raportoidaan Facebookissa ja tässä blogissa. 100.000 jäsentä kuulee, miten kävi. Jos oikein hyvin käy, media tarttuu asiaan.

Miksi tällainen ryhmä? Poliittisten puolueiden on vaikea tehdä yhteistyötä tällaisessa, koska ne kilpailevat keskenään. Tämä ryhmä on politiikan ulkopuolella. Siksi kaikkien puolueiden kannattajat voivat tukea sitä. Se voi toki yrittäää vaikuttaa poliittisiin päättäjiin. Samoin kaikkien uskonnollisten suuntausten edustajat, ateistit ja agnostikot ovat tervetulleita jäseniksi.

Tämä blogi toimii mainitun Facebook -ryhmän tukena ja artikkelialustana.

Lämpimästi tervetuloa ryhmän jäseneksi Facebookiin.

Ystävällisin terveisin

Heikki Honkala
044-7756 318
heikki.honkala@icloud.com





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti